Food: Gezonde Worteltaart koekjes

Schermafbeelding 2015-05-06 om 23.40.55

Toen ik voor het eerst over worteltaart hoorde, dacht ik toch dat het een grapje was. Wortels zijn voor konijnen (zoals Willemijn uit Gooische vrouwen ooit sprak: ‘Als God had gewild dat dít lichaam louter gevoed zou worden door paprika’s en wortels, dan had hij wel een konijn van me gemaakt!‘) en taart is voor échte mensen. De combinatie van wortel en taart zag ik dus ook niet gelijk voor me. Maar toch, stoer als ik was, probeerde ik een stukje en was gelijk verkocht. De smaak van wortel was nergens te bekennen en dat is toch best bijzonder als er behoorlijk wat wortel doorheen gaat. Naïef als ik ben, had ik tijdens het verorberen van een stuk worteltaart ook het gevoel dat ik gezond bezig was (na enige research wist ik dat dit helaas niet het geval was).

Om toch even op de gezonde tour te gaan (je moet toch wat na al die tapa’s), is dit recept van deze worteltaart-koekjes ontstaan. En écht, ze lijken niet te pruimen, maar zijn super lekker! Dus stap op je fiets naar de supermarkt en haal die wortels!

wortelkoek

Wat heb je nodig?

 • 90 gram tarwebloem (dit kan worden vervangen door spelt- of amandelmeel)
 • 90 gram havermout
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 1,5 theelepel kaneel
 • 30 gram kokosolie (ongezouten boter is ook prima)
 • 170 gram  honing (dit is vergelijkbaar met 120 ml)
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille aroma
 • 70 gram geraspte wortels
 • snufje zout

1. Roer in een kom alle droge ingrediënten (bloem, havermout, bakpoeder, kaneel en zout) goed door  elkaar.

2. Roer in een andere kom de kokosolie (laat deze eerst wat zacht worden), honing, ei en vanille aroma door elkaar. Als dit goed gehusseld is, gooi dan geleidelijk de honing erbij en roer dit goed door.

3. Gooi het natte mengsel bij het droge mengsel en roer zodat alles goed aan elkaar plakt. Het kan ogen als een heel vast mengsel, maar dit hoort. Gooi als laatste de geraspte wortels erbij (zorg dat dit echt dunne, kleine stukjes zijn) en maak er een geheel van.

4. Laat het geheel een half uur rusten. Dit is erg belangrijk, want anders hebben je koekjes kans op instort-gevaar in de oven (en dat wil je natuurlijk niet hebben ).  Zorg er ondertussen voor dat je de oven voorwarmt op 165 graden.

5. Na het rusten van het beslag zorg je dat je een bakplaat hebt met bakpapier. Met een ijsschep  maak je mooie bolletjes van het beslag en leg je ze op de bakplaat. Uit dit beslag zou je zo’n 12 koekjes kunnen halen. Je kan natuurlijk ook zelf balletjes draaien, maar het beslag is erg plakkerig, dus zo’n ijsschep is wel handig.

6. Zet de bakplaat 12 minuutjes in de oven. Dit ligt ook een beetje aan de oven, maar als ze van buiten er al een beetje krokant uitzien en binnen nog zacht, is het echt prima. Zo blijft de binnenkant ook wat zachter en des te lekkerder. Haal ze uit de oven en laat de koekjes nog een kwartier rusten en dan ETEN MAAR.

Liefs,
Francis

Follow my blog with Bloglovin

1 Comment

 1. Karlijn 30/08/2015

  Ooh, lekker! Worteltaart is een van mijn favoriete baksels maar het is zo lastig mee te nemen als je een hele dag moet werken of naar school. Dus koekjes zijn dan een echte uitkomst 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *