List: Hoe word je productief?

productief

Op deze plek zou ik lovende verhalen kunnen vertellen over hoe ik mijn tijd iedere dag perfect indeel en hoe productief ik altijd bezig ben. Maar nee, dat is niet waar. Ik kom zelfs niet een klein beetje in de buurt. Inmiddels liggen er al zo’n tientallen to-do-list-boekjes van de Hema door mijn huis. Op dag één gaat het goed, de tweede dag heb ik toch enigszins wat afhaakverschijnselen en op dag drie gooi ik het boekje op een plek waar ik het pas weer vier maanden later tijdens een yoga-oefening terug kan vinden. Oftewel, to-do-lijstjes zijn handig, maar wel als je er mee om kan gaan.

Maar, HOE word je dan wel productief? Hoe zorg je ervoor dat je je dag perfect indeelt en alles van je studie, werk of huishoudelijke dingetjes af krijgt, zodat je ’s avonds ontspannen ‘Wie is de Mol’ kan kijken? Ik weet het, moeilijke levensvragen, maar er is zeker een oplossing.

Bij deze wat tips van een niet-productief-persoon, maar wel iemand die door, jaja, al zijn 25-levensjaren heen, redelijk wat trucjes heeft ontdekt die je helpen om productiever te zijn. Lees mee!

Zorg voor een rustige werkplek.
Als er iets is, waar je niet bepaald productiever van wordt, is het wel een rommelig bureau. Een bureau waar je continue wordt afgeleid door souvenirs van vakanties van 10 jaar terug, supermarkt bonnetjes of tissues van een prehistorische verkoudheid. Wanneer je een rustige werkplek hebt, zorg je voor rust in je hoofd en dus ook voor mee productiviteit.

Begin met de meest vervelende taak.
Dit is misschien het stomste, maar echt waar, begin met het vervelendste klusje. Zodra je maar de hele tijd het rotste taakje voor je uit blijft schuiven, blijf je er ook tegen aan hikken. Je denkt er aan en het wordt steeds moeilijker om aan te beginnen. Terwijl wanneer je er gelijk aan begint, je de rest van de dag veel meer ontspannen werkt.

Maak een prioriteitenlijstje
Als ik een to-do-list opstel zet ik er vaak veel verschillende soorten taken op. Van werkverplichtingen tot huishoudelijke ditjes en datjes. Toch weet ik bij mezelf wel wat ik het belangrijkste vind en wat ik die dag minstens af wil hebben (of het lukt is een tweede). Zo zal als eerste op mijn lijstje niet staan, dat ik de planten water moet geven. Alhoewel ze dat soms wel hard nodig hebben. Zet je belangrijkste punten bovenaan (deadlines) en vervolgens komt de rest.

Gooi je social media uit het raam.
Natuurlijk bedoel ik dit niet letterlijk (alhoewel het soms wel voor meer rust zou zorgen), maar social media en je mobiele telefoon überhaupt is echt een barrière op de weg naar productiviteit. Als mijn telefoon naast me ligt, ben ik geneigd om ieder kwartier wel even op Instagram te kijken of er toevallig een nieuwe foto geplaatst is. Super suf natuurlijk, maar wel iets wat ik op een simpele manier tegen kan gaan. Leg je telefoon weg, laat hem desnoods verstoppen door iemand anders (wel zodat je hem daarna weer kan vinden) en ga aan de slag. Moet je veel op de computer doen, zorg dan desnoods dat je je internet even uitschakelt. Alle beetjes helpen.

Las pauzes in.
Stel dat je een hele lange prioriteitenlijst hebt, vergeet dan niet om af en toe pauzes in te lassen. Zo houd je het werken leuk voor jezelf en kan je tijdens het werken even goed knallen om vervolgens jezelf te belonen met een aflevering van je lievelingsserie, een lekker gezonde snack (dit houdt je scherp) of gewoon een rondje social media.

Begin op tijd.
Dit gaat tegen al mijn principes in, maar begin vroeg. Heb je een vrije dag en moet je veel doen, start dan niet pas om 14 uur. In veel gevallen ben je ’s ochtends productiever (met veel bakken koffie) en wat is er fijner dan een groot deel van de middag vrij hebben, omdat je alle vervelende werkjes al hebt afgerond.

Splits je werk op.
Heb je een taak die je eigenlijk kan opdelen in meerder subgroepjes, doe dit dan ook. Dit werkt veel fijner voor jezelf. Als ik voorheen voor een studie een paar hoofdstukken moest leren, probeerde ik altijd ieder hoofdstuk ook weer te verdelen in verschillende bladzijdes. Zo kan je sneller taken afstrepen van je to-do-list en geeft het voor jezelf meer overzicht. En dat overzicht is prettig.

Heb jij nog tips om productief aan te slag te gaan? Lukt dit makkelijk of heb je er net zoveel moeite mee als ik?

Liefs,
Francis

Follow my blog with Bloglovin

 

3 Comments

 1. Rosanne 11/02/2015

  Zo waar! Waaaarom is het dan toch zo moeilijk, haha. Ik word soms zo moe van social media, terwijl ik zelf degene ben die blijf kijken. Stupid. Aaagh.

  Beantwoorden
 2. Farah 13/02/2015

  Dit artikel had ik echt nodig ;).
  Ik ben echt de beste in niet productief zijn namelijk. En het ergste is nog dat ik me dan aan mezelf irriteer, maar iets gaan doen? Ho maar.
  Toch maar eens goed je tips nalezen en volgen.

  Beantwoorden
 3. chantal 20/02/2015

  dank je wel voor deze handige tips ik ga ze zeker gebruiken , misschien dat ik dan niet meer zo van de hak op de tak lig te stressen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *