Travel: Hoe overleef je een backpack?

IMG_0673

Al een heeeele lange tijd geleden (in 2012) ben ik voor de minor van mijn studie naar Thailand gevlogen. Niet met een gewone roze koffer, maar met een multidimensionale backpack die van alle gemakken was voorzien. Nouja, gemakken. Ik vond het toch een behoorlijke klus om dat ding elke keer in te richten en überhaupt op mijn rug te krijgen. Dit heeft mij enkele jaren van mij leven gekost, maar ik was wel weer een ervaring rijker. In die tijd schreef ik voor mijn reisblog een lijst met tips hoe je het best kan omgaan met een backpack. Aangezien er in 2015 nog steeds mensen zijn met een backpack willen reizen, zal ik hieronder nogmaals met jullie delen hoe je de tas het best kan behandelen en inrichten. Dit is geheel mijn eigen filosofie. Verwacht dus niet dat dit goed is en ook door mensen die al jaren de wereld doorreizen wordt nagestreefd.

1. Zorg ervoor dat je ieder vakje van de tas benut. De eerste paar weken is dat misschien nog niet nodig, maar zodra je weer een nieuw boek hebt gekocht om de busreis te doden of écht dat paar schoenen moet kopen (want je hebt er zo weinig), is het toch wel een must om de zijvakjes eens te inspecteren. Zo liep ik al een maand met notitieboekjes, Lonely Planet (maatje bijbel) en andere schrijftierelantijntjes in mijn handbagage, waardoor ik een dubbele hernia heb opgelopen. Dat was niet nodig geweest, als ik gewoon naar het voorvak van m’n backpack had gekeken en had gezien dat je hier ook een halve bibliotheek in kwijt kan. Zo had ik het gewicht kunnen verspreiden. Het is maar dat je het weet.

2. Doe alles in tasjes. Je ondergoed in een tasje. Je shirtjes in een tasje. Je broekjes in een tasje. Etc. Dit zorgt voor een goede en handige verdeling in je tas en je kan zo het tasje dat je nodig hebt eruit vissen. Het beste is om een vacuümtassen te kopen, maar wanneer je goede billen hebt, kan je er ook een paar minuten op gaan zitten en krijg je hetzelfde resultaat.

3. Zorg ervoor dat je altijd een pleister bij de hand hebt. Ik was zo handig om deze ergens op het verste plekje in m’n backpack te proppen. Laat ik nou net op de ochtend van het verder reizen (backpack was zo goed als ingepakt) een broodje snijden en een tikkie uitschieten in mijn duim. Bloeden als een rund natuurlijk. Geen ambulance of dokter te bekennen, want ik zat op een eiland. De enige redding was een pleister. Gelukkig had een vriendin deze voorin haar backpack zitten en heb ik de hele situatie overleefd.

4. Na aanleiding van tip 3 zou je het misschien niet denken, maar neem een mes mee. Geen keukenmes, maar een simpel zakmes die je uiteindelijk altijd kan gebruiken. Ik heb mijn eerst gekochte mes in een supermarkt gekocht, want ik had een pot pindakaas en het smeren met een lepel of vinger werd na een paar dagen toch minder grappig. Een normaal, scherp mes moet je goed inpakken, wanneer je weer een stukje verder reist (hij schiet zo met de punt uit je tas, wanneer je even een huppelsprongetje maakt), dus je kan beter voor een zakmes gaan.

5. Koop geen spullen in de eerste maand, als je weet dat je die in de laatste week ook nog kan kopen. Zo liet ik op de nachtmarkt in Chiang Mai mijn oog vallen op een prachtige, zwarte leren tas. Hij riep telkens wanneer ik voorbij liep ‘IK VOEL ME ZO ALLEEEEN’, waardoor ik niks anders kon, dan hem uit zijn lijden verlossen en meenam naar huis. Toen ik de tas in normaal daglicht zag, bleek hij toch iets groter te zijn, dan ik daarvoor dacht; formaatje AH boodschappentas. Uiteindelijk heb ik dezelfde tas op iedere andere plek in Thailand ook nog gezien, dus ik had hem ook best later kunnen kopen. Conclusie van dit verhaal: wacht met het geld spenderen aan impulsieve aankopen; je hebt gelijk de helft minder plek in je backpack.

6. Neem niet teveel mee. Een stijltang en driedimensionale goudzoeker voor op het strand is echt niet nodig. Correctie: Milou Nooteboom heeft een grote én een kleine stijltang mee. Joost mag weten hoe zij ook nog vier paar schoenen en twintig jurkjes mee kan nemen.

7. Neem geen toilettas mee, maar alleen een tandenborstel en tandpasta. Tenzij je een toilettas mee kan nemen, die niet het formaat heeft van de helft van je backpack.

8. Zorg ervoor dat je altijd met iemand reist, die je backpack op je rug wilt tillen. Tenzij je het gewoon zelf kan. Mij is het na drie maanden nog niet gelukt. Maar misschien ben ik gewoon niet het juiste voorbeeld.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Heb jij zelf nog tips voor het reizen met een backpack?

Liefs,
Francis

Follow my blog with Bloglovin

6 Comments

 1. Guusje 11/03/2015

  Hahah, je hebt een heel fijne schrijfstijl en als ik ooit het geld bij elkaar heb gesprokkeld om te backpacken komen je tips zeker van pas!

  Beantwoorden
 2. Linda 11/03/2015

  Haha wat leuk geschreven! Nog nooit met backpack gereisd en voorlopig ook niet van plan, maar toch heerlijk om te lezen 🙂

  Beantwoorden
 3. Kiki 11/03/2015

  Haha, leuk om te lezen! Ik heb afgelopen zomer tien dagen uit een backpack geleefd, dat vond ik heerlijk. Dan komt er alleen niet zoveel bij kijken. 😉 Liefs

  Beantwoorden
 4. Deisy 13/03/2015

  Wat een ongelooflijke fijne tip zeg meis. Ik ben zelf niet echt het type backpacker, maar vind het zo tof om andere meiden het te zien doen en ervan te leren. Dank je wel dus voor het delen van dit artikel. X

  Beantwoorden
 5. Beautyjuf 15/03/2015

  Wat een handige tips! Ik heb jarenlang gereisd met een backpack. De eerste keer wist ik niet wat me overkwam: ‘hoe past al mijn ‘zooi’ in die tas?!’ 😉 Uiteindelijk werd ik er heel handig en ervaren in, haha! Ik heb nog een tip: neem een naaigarensetje mee. Altijd handig als je klamboe kapot gaat en je geen vieze enge beestjes in je bed wilt hebben. Liefs Marloes

  Beantwoorden
 6. […] naar plekken die je herkent van plaatjes en films. Ik weet niet of ik dit voor lange tijd weer met backpack zou doen (ik krijg spontaan last van mijn rug), maar in een koffer past gelukkig ook genoeg.  Nu […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *