The Best food of 2014

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ik stop het niet onder stoelen of banken, maar ik HOUD van ETEN. Sommige mensen zien eten als een overlevingsmiddel en doen boodschappen vol met haatgevoelens. Ik zie het als een hobby en loop nog net niet huppelend met mijn boodschappenmandje door de supermarkt. Ontbijten zie ik als een van de leukste momenten van de dag (ondanks mijn ochtendhumeur), lunchen doe ik vaak al voordat het al lunchpauze is (met als gevolg dat ik tijdens de pauze alleen nog met een mandarijn zit en men denkt dat ik op dieet ben) en avondeten is ook favoriet. Afgelopen jaar heb ik dan ook niet op een soepstengel geleefd, maar heb ik redelijk wat plekjes bezocht, waar ik lekker kon eten. Soms was dit thuis bij het maken van een nieuw recept, maar ik ben misschien ook iets te vaak uit eten geweest.

Hieronder mijn favoriete FOOD foto’s van het afgelopen jaar.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Bovenaan in het lijstje hoort toch wel het diner bij Librijes zusje. Als verjaardagscadeau ging ik hier afgelopen december eten. Van 18 tot 23 uur heb ik me laten verrassen met de meest geweldige smaakcombinaties op de prachtig gepresenteerde borden. Hierboven zie je een zoet nagerecht met cassis, blauwe bessen en andere smaken erin verwerkt (nee, het is geen paarse worst). Inmiddels is Librijes zusje verhuisd van Zwolle naar Amsterdam. Wat ik persoonlijk ook fijn vond aan het restaurant, is dat het personeel heel vriendelijk en normaal was.  Ze volgen de etiquette die hoort bij een restaurant van niveau, maar waren erg gastvrij en je kan er een grapje tegen maken. Totaal geen elitair of hooghartig gedoe. Prima dus!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Deze bovenstaande sushi heb ik afgelopen jaar wel drie keer gegeten bij Umi sushi & asian cuisine op de Groenplaats in Antwerpen. Drie keer omdat ik ze zo lekker én vers vond. Dit restaurant heeft diverse soorten Japanse gerechten en de welbekende sushi boten. Mijn favoriet is de Green Dragon Roll, een sushi ingepakt met zalm en avocado. Zeker een aanrader als je in Antwerpen bent.

IMG_8990

Dit was een loempia van de kraam van Ron. De loempiakraam in Rotterdam die altijd een lange wachtrij heeft op dinsdag- en zaterdagmiddag. De Indonesiër Ron Balakian staat iedere dinsdag en zaterdag op de markt  met zijn overheerlijke loempia’s. En iedere middag zijn ze ook weer rond een uurtje of 15 uitverkocht. Zijn geheim blijkt te zitten in de verse specerijenmix, verse olie en de verse taugé. Ben je een keer op dinsdag of zaterdag op de markt op Blaak te vinden in R’dam centrum, vergeet dan zeker dit kraampje niet.

IMG_0416

Dit jaar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met vitello tonnato. Vitello tonnato is een typisch Italiaans vleesgerecht, gemaakt van koude fijngesneden kalfsvlees, bedekt met een laag tonijnsaus. Je kan het als een voorgerecht eten, maar is ook prima te doen op een  gebakken pistoletje. Ik at dit bij een klein Italiaans restaurantje D’angelo en dit smaakte zo goed, dat ik vitello tonnato nu veel eerder kies, als ik dit op een menukaart zie staan. Vers, goed op smaak en extra lekker met de zongedroogde tomaatjes en kappertjes.

IMG_0379

Ik neem het je niet kwalijk als je dit ‘prutje’ er enorm vies uit vindt zien. Ik geef ook eerlijk toe dat het niet de meest appetijtelijke foto is van dit gerecht, maar het laat wel een foto zien van een zelfgemaakte babi kecap. Babi kecap is een zoet Indonesisch gerecht dat ik voor het eerst heb gemaakt met verse ingrediënten, zonder zo’n kant-en-klaar pakket van Knorr te gebruiken. Een bijzondere fase in de stap naar volwassenheid.

IMG_9302

Voor bovenstaande ontbijtjes kan je me écht wakker maken. Afgelopen jaar beviel dit ontbijt erg goed. Waarschjnlijk, omdat ik op dat moment erg veel trek had en omdat het zo leuk geserveerd werd. Dit ontbijt at ik in Cafe 22 in Praag, waar ik koos voor de ‘welness breakfast’. Volgens mij, koos ik voor de ‘welness’ variant, omdat ik de rest van de dagen niet zo ‘welness’ had gegeten. Na dit ontbijt reden we weer helemaal terug naar Nederland, dus onze magen moesten goed gevuld worden.

Processed with VSCOcam with f2 preset

De best high tea in 2014 was bij het Lof der Zoetheid op het Noordplein in Rotterdam. De Russische moeder en dochter Anastasia en Elena de Ruyter runnen al enkele jaren deze ontbijt- en lunchroom. Het is een klein en gezellig zaakje wat eigenlijk altijd wel vol zit. Wat ik juist zo lekker vond aan deze high tea is dat ze veel huisgemaakte producten hebben (frambozen en abrikozenjam, yes!) en dat alles zelfgemaakt is in hun kleine keukentje. De salted caramel chocolaatjes, scones, limoen meringue taart en geitenkaas quiche. Alles is zelfgemaakt. Vergeet niet op tijd te reserveren, want het zit snel vol.

IMG_0721

M’n broer zal erg blij zijn met dit ereplekje op deze site, maar zijn pompoensoep van vorig jaar vond ik zeker voor herhaling vatbaar. In de winter is erwtensoep sowieso favoriet, maar vorig jaar heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met deze oranje soep. Ik weet totaal niet wat er in zat (pompoen en.. zoete aardappel?), maar het smaakte lekker en voor mijn broer is dit toch een hoogtepunt in zijn kookcarrière.

Dit dus. Een paar van de lekkerste dingen die ik in 2014 heb gegeten. Laten we hopen dat 2015 een vergelijkbaar of nog mooier jaar wordt met lekker en bijzonder eten.

Liefs,
Francis

 

Follow my blog with Bloglovin

 

 

1 Comment

  1. Lu 13/01/2015

    Lekker en zo kan ik het nog eens onthouden

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *