Travel: 24 uur in Toronto

kopfoto toronto

Ik moet er nog net geen traantje van laten, maar inmiddels is de roadtrip van deze zomer alweer zo’n half jaar voorbij. Op een vliegveld in Stockholm (waar we een tussenstop hadden van zo’n 5 uur, dus ik moest wat) zette ik deze dag van Toronto in elkaar. Hij bleef in mijn bewaarmap op de computer, vraag me niet waarom, maar nu leek het me toch wel tijd om het eens online te gooien. Vooral omdat er mensen zijn die misschien, net zoals ik,  zitten te dubben over hun aankomende vakantie. Zelf vind ik het dan fijn om ervaringen van anderen te lezen. Omdat ik het liefst van iedere gebeurtenis op een dag een foto maak, deel ik hierbij een dagboek van hoe een dag tijdens de roadtrip door de USA eruit zag. En dan wel een dag in Toronto, een stad die ik echt enorm geweldig vond. We waren hier wel iets langer dan 24 uur (de middag ervoor kwamen we al aan), maar we hadden één volle dag te besteden. Dit is natuurlijk een klein greepje van alles (zelfs ‘gettyimages’ zou jaloers zijn op de hele database) en er zal waarschijnlijk een overvloed aan eetfoto’s voorbij komen, omdat ik dat nu eenmaal het leukste vind om te fotograferen. En het makkelijkste, want het beweegt niet. Dus hierbij, een dagje Toronto.

foto1We sliepen in Toronto in een poepiesjiek hotel (wel met een mooie aanbieding) met een nog mooier uitzicht op de haven en grote gebouwen. Bij zo’n hotel had ook het ontbijt een bijpassend prijskaartje. We kregen dus spontaan meer zin in cornflakes en bananen en zo hadden we ons eigen roomservice geregeld. De bananen hadden we  in de koelkast gelegd (vraag me niet waarom), alleen deze was zo koud, waardoor de bananen de volgende ochtend bevroren waren en een bruine, i.p.v. gele kleur hadden. Het hotel lag langs de haven, maar op een steenworp afstand van het centrum en de bezienswaardigheden, dus dat was fijn.

foto3We gingen als echte Chinese toeristjes met rugzakje en fototoestel in de hand op pad om de stad te bekijken. De stad is enorm groot en het is lastig om in een dag alles te bekijken. Dus hadden we een paar dingen opgezocht die we écht wilden zien. Tijdens het lopen zie je veel lantaarnpalen met een soort van prikborden erop. Iedereen kan daar vrijwillig  flyers aan ophangen. Soms zag je lantaarnpalen vol met flyers en op andere plekken een stuk minder.

In de buurt van Chinatown vonden we een winkeltje met allerlei landkaarten. Die jongen daar met het gestreepte shirt was helemaal onder de indruk van een wereldkaart met bekende gebouwen erop. Van Nederland zag je  piepklein de Euromast en in Frankrijk stond de Eiffeltoren. Zo had ieder land in de wereld wel een plaatje met iets wat bij ze past.

foto2

Op 125 John Street vonden we al snel de Dark Horse Espresso Bar om de dag te starten. Een fijn en gezellig koffiezaakje met goede koffie (voor Amerikaanse begrippen). Die lege papiertjes waren bananenmuffins, volgens mij. Vergeef me, maar vaak vergeet ik ook een foto te maken van eten, omdat ik dan alleen maar denk aan ‘eeeeeten’.

foto4Naast het koffietentje zat een heel leuk platenzaakje, wat echt een immense collectie had met platen en hebbedingetjes. De onderste verdieping stond vol met DVD’s, waaronder heel veel klassiekers die je vaak niet meer in andere winkels ziet. Ik noem maar ‘Spice World’. De film waar ik op mijn 8ste graag een rolletje in had gespeeld met bijpassende Spice Girl plateauzooltjes.

En als ik dan toch echt een tattoo moet nemen, wordt het toch echt die pizza slice. Nee hoor pap, dit is niet echt, maak je niet druk.

foto5Kensington Market was een van de dingen, die ik graag wilde zien in Toronto. Het is niet zo zeer een markt, maar je hebt er heel veel kleine kraampjes, fruitzaakjes, eettentjes en het is een wijkje met heel veel graffiti. En niet zomaar een kloddertje hier en kloddertje daar, maar echte kunstwerken. Erg leuk om door heen te lopen. Ieder hoekje heeft wel iets, waardoor je even wilt stoppen. Leuk winkeltje om te bekijken hier is ‘the good egg‘ met allerlei leuke spullen die je allemaal cadeau wilt doen (vooral op kookgebied).

foto6Bij Romeo’s Juice Bar stopten we  voor een Watermelon Mint Juice. Ik kan moeilijk langs zaakjes lopen waar de buitenkant en interieur er geweldig van uitziet. Dit was zo’n moment.

foto8Je ziet in Toronto, net zoals in veel andere steden tegenwoordig, veel foodtrucks en kraampjes op straat waar ze wel iets eet- of drinkbaars verkopen. Het geeft de straten wel echt iets Amerikaans en het is tegelijkertijd ook goedkoop en snel.

foto9Toronto. Door alle grote gebouwen voelde ik mezelf soms echt ontzettend klein. Ken je die film ‘Honey I shrunk the kids‘, waarbij de vader met een of ander chemisch stofje zijn kinderen omtovert ter grootte van een mier?! Nou, zo voelde ik me.

We probeerden Starbucks zoveel mogelijk te vermijden, maar soms hadden we even een afkick-moment en behoefte aan wifi. Dan was Starbucks natuurlijk een perfecte plek. En de ice cafe latte is ook wel prima te doen in de warmte.

foto10Jawel, jawel, de CN Tower is Toronto’s toeristische pareltje. En hoewel ik het een ontzettend lelijke paal (eh, zendmast) vind van buiten (had het een ander kleurtje gegeven, geel ofzo), het is wel iets wat je gedaan moet hebben tijdens een bezoekje aan Toronto. Hij is 553 meter hoog en tot 2011 het hoogste vrijstaande bouwwerk in de wereld. Toen vonden ze het in China en Japan het leuk om toch even wat beter te doen en nog hoger te bouwen.

foto11En eenmaal bovenin heb je dit uitzicht. Wow! Tussen alle Chinezen en Japanners stonden we daar foto’s te schieten en zochten we ons hotel en probeerden we foto’s te maken met onze vinger op het hotel, die dan uiteindelijk mislukten. Maar hee, wat was het leuk! Een heel klein stukje van het observatieplekje had een glazen vloer. Ik kreeg hier spontaan hoogtevrees van. Het is heel onnatuurlijk om daar op te lopen, want je denkt echt dat iedere seconde je laatste is.

foto12Nadat we inmiddels 3 maal de Vierdaagse hadden gelopen, kwamen we uit in het Fashion District. Zo fashionable zagen we er inmiddels niet meer uit, maar door onze Hollandse charme werden we toch binnengelaten bij een heel fijn tapas restaurantje ‘Patria‘. Ieder gerechtje werd door de desbetreffende kok aan je tafel gebracht en kreeg je er gelijk uitleg bij. Aanrader voor als je ooit in Toronto bent. En helemaal niet zo duur, vergeleken met andere restaurantjes in de buurt.

Dus, dit was een dag in Toronto. Veel gezien in korte tijd, maar lang nog niet alles natuurlijk. Als je maar een dag hebt, moet je van tevoren echt keuzes maken wat je wel en niet wilt zien. En vooral rustig aan doen en genieten van de sfeer van zo’n stad, want dat vergeten we vaak.

Liefs,
Francis

1 Comment

  1. Linda 23/01/2016

    Leuk om te lezen! Ik ben anderhalf jaar terug ook in Toronto geweest en heb hele andere dingen gedaan, dus heel leuk om jouw dag te zien!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *