Travel: Praag cityguide

praag1

Vorig jaar heeft mijn  broer in het de mooie Praag stage gelopen. Sindsdien heeft hij de hoofdstad van Tsjechië bekroond als een van zijn lievelingssteden en zodoende heb ik hem gevraagd naar tips en beste plekjes voor deze cityguide. Wat zijn nou dé plekjes in Praag die niet iedere toerist bezoekt, maar wel echt de moeite waard zijn? Lees snel verder.

Praag. De stad van de liefde. Of in ieder geval MIJN stad van de liefde. Wellicht niet zo bekend als Parijs, Londen, Berlijn of Rome, maar minstens zo mooi. En gezien het feit dat steeds meer internationale bedrijven zich in de hoofdstad van Tsjechië vestigen, zal het niet lang duren voordat ook Praag een bekende naam is in het rijtje metropolen.

De deuren naar het oosten van Europa staan pas net open. In 1989 werd Tsjechië bevrijd van de communistische invloeden, waarna stilletjes aan het toerisme op gang kwam. Vandaag de dag kent Praag zoveel toeristen dat het standaard in de top 10 van meest bezochte steden in Europa staat.

De afgelopen jaren ben ik een aantal keer in Praag geweest. Uiteraard, de toeristische attracties zijn leuk om te bezichtigen, maar wat vooral leuk is, zijn die plekjes die niet zo toeristisch zijn. Hieronder deel ik graag een aantal van zijn favoriete bestemmingen.

praag2

Hemmingway
De beste bar in.. de wereld. En dit is serieus. Het is, zeker in de weekenden, vaak druk, dus reserveren is een must. Maar je hebt altijd een goed plekje en het is nooit overvol. Je moet je houden aan tien regels (o.a. geen laptops, niet te hard praten en wachten tot de ober bij je tafel is) en er heerst een jaren 30’ sfeer. En de drankkaart: keuze uit tientallen cocktails (en als ie niet op de kaart staat, maken ze er zelf een), honderden sterke dranken (rum van 67,4%) en een mooie sigarenlijst. Iets duurder dan een gemiddelde Praagse tent, maar in vergelijking met Nederland nog steeds goedkoop.

The Farm Letna
Dit is een beetje een brinta-nichten tent (alles biologisch, uit je eigen tuin), maar echt heel goed. Zeker het ontbijt. Meestal een keuze uit drie verschillende soorten: Engels, Frans of cruesli. Mooi interieur met hele vriendelijke bediening. En je krijgt waarschijnlijk korting als je je blokjesoverhemd aan doet (inderdaad, zo’n tent is het).

The Globe
Amerikaans boekenwinkeltje in hartje Praag, maar gelegen in een zijstraat zodat het niet heel makkelijk te vinden is. Achterin de boekenwinkel zit een leuke koffietent, maar ze staan vooral bekend om hun milkshakes. En deze zijn dan ook heerlijk. Smaken als oreo, snicker, twix, pindakaas, etc. klinken al goed. Je kan vragen of je twee smaken doorelkaar mag hebben. Je krijgt er wat kilootjes aan maar dan heb je ook wat..

Letna park
Een van de mooiste parken in Praag. Gelegen op een van de heuvels heb je een schitterend overzicht over Praag. Ideale plek om je even te onttrekken aan de drukte beneden. Het park biedt verschillende interessante plekken. Zo is er de plaats waar in 1962 het grootste Stalin beeld ter wereld werd opgeblazen, staat het voetbalstadion van Sparta Praag aan de rand van het park en heb je er meerdere biergardens waar je de echte Tsjechische cultuur kan ervaren.

praag3

Café Ebel
Heel klein koffietentje tussen het oude plein en de rivier (tegenover de KFC die ik hier niet ga beschrijven). Met bonen vanuit de hele wereld kan je zelf je koffie samenstellen. De mooie koffiemachine zorgt voor de lekkerste koffie in Praag (dit is een mening), maar wellicht dat hier ook de vriendelijke service een rol speelt. Mocht je in de buurt zijn, haal dan gewoon even een to-go beker en laat het me weten!

Dish
Als je een goede hamburger zoekt is dit de toko die je moet hebben. Met 7 hamburgers op de kaart en verschillende soorten patat kan je hier niet fout gaan. De tent zelf ziet er mooi en modern uit en de burgers zijn heel erg groot. Door de zoete aardappel patat maak je het nog enigszins gezond. Nou ja, dat zeg ik tegen mezelf.

Pradelna
Mooie klein koffietentje waar alles vers bereidt wordt en waar je heerlijke, aparte taarten kan krijgen. De koffie cheesecake is een aanrader, maar ook de pompoensoep en, uiteraard, koffie. Gelegen in Praag 2, dus een klein beetje buiten het toeristische gebied, maar de moeite waard om een ommetje voor te maken.

DOX
Een van de bekendste moderne musea in Praag. Hebben wisselende tentoonstellingen, maar de architectuur van het gebouw is al mooi om te bezichtigen. Kijk even op de website of er iets interessants plaatsvindt.

Mlynska
Gewoon een hele leuke tent waar het vrijgevochten Praag samenkomt. Kunstenaars, politici, schrijvers, noem het maar op. Alles is hier te vinden en dat maakt de sfeer aangenaam. Gelegen naast de Karelsbrug, is het een tent dat niet erg toeristisch is, maar wel iedere avond stampvol. Enige minpuntje is dat je er binnen mag roken. Ga hier dus naartoe, maar weet dat een avondje Mlynska je leven met een jaartje of tien inkort.

Genoeg te doen dus als je naar Praag toegaat.

Liefs,
Francis

Follow my blog with Bloglovin

5 Comments

 1. Chahrazad 17/02/2015

  Wat een leuk en handig artikel. Ik ben nog nooit in Praag geweest, maar staat zeker nog op mijn lijst.

  Beantwoorden
  • Moon 21/12/2016

   We’ve arivred at the end of the line and I have what I need!

   Beantwoorden
  • http://www./ 28/01/2017

   Tough one.Yes, I think it is possible. I also think it has the potential to me a problem. I am single, and to be honest most of my best friends are women. I just connect better with girls than with guys.But when dealing with a woman who is married, I am doubly careful. If I need to share or talk, I either do it with the guy around, or not at all. It’s just a decision I made a long time ago as a general rule, so I don’t have to decide what is too far.

   Beantwoorden
  • hey,(sry for my englisch im from germany) i thought they didn´t sale full´n`soft anymore? did this change or where did you get it from? it was my first and best mascara…

   Beantwoorden
 2. Debbie Roodkerk 21/02/2015

  Hoi Francis,

  Ga jij deze plekken ook nog bekijken met Bart(omdat het jou stad van de liefde is.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *